[ Prijava ]
Glavni izbornik
Objavljen u Četvrtak, 22.03.2018 u 16:46, prije 10 mjeseci 3 dana 23 sati 57 minuta 36 sekunde
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODA NA FAKULTETU ZDRAVSTVENIH STUDIJA

U prepunom amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija na prigodan način obilježen je Svjetski dan voda, koji se već tradicionalno obilježava 22. marta unazad 25 godina. Upravo je održivo upravljanje vodnim resursima najveći izazov u 21. stoljeću, kojeg počinjemo danas. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Priroda za vodu“, kojom se naučnici fokusiraju na mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda susreće uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi.

O značaju vode za okoliš i zdravlje ljudi govorili su profesori Fakulteta zdravstvenih studija doc. dr. Adnan Ćehajić, doc. dr. Asmir Aldžić i doc. dr. Samir Porić uz moderatora za navedenu temu ass. Minela Žapčević.

Također, važno je istaći da su aktivno učešće uzeli i studenti sa prezentacijom stručnog rada naših studentica 3-će godine Odsjeka: Sanitarno inženjerstvo Ahmedine Hodžić i Almine Kudić, na temu „Ugroženost izvora pitke vode „Klokot“ kao posljedica međudržavnog ekološkog problema“; koji je javno  predstavljen na 1.-om Međudržavnom ZORH Susretu u Splitu (Zaštita Okoliša Republike Hrvatske),održanom 5. ožujka/marta 2018. godine.

Ispred Fakulteta zdravstvenih studija se zahvaljujemo na učešću predstavnicima Kantonalnog ministarstva građenja, prostornog uređenja i žaštite okoliša USK-a; Univerzitetu u Bihaću-Rektoratu, agenciji za vode i sanitaciju: Una-Consalting-Bihać; JKP Komrad Bihać, Radio Bihać, TVUSK te svim ostalim koji su bili prisutni na obilježavanju svjetskog dana voda.

 

Info blok