[ Prijava ]
Glavni izbornik
Objavljen u Petak, 09.03.2018 u 09:25, prije 10 mjeseci 2 sedmica 3 dana 7 sati 21 minuta 53 sekunde
Prvi ZORH Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u RH

Fakultet zdravstvenih studija, Univerziteta u Bihaću aktivno se uključio u pokretanje inicijative za rješavanje problema  tzv. “Sedamnaestog jezera” u naselja Rastovača unutar Nacionalnog parka “Plitvička jezera” i povezanosti podzemnih vodenih sistema sa našim izvorištem “Klokot”

Zadovoljstvo je predstavljala mogućnost prezentacije svojih naučno-istraživačkih radova na 1. ZORH Susretu, održanom na Kemijsko-tehnološkom fakutetu u Splitu, 5. marta 2018. godine.

Ovaj Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u RH bilo je izvanredna prilika za iznošenje detektiranih međudržavnih sanitarno-ekoloških problema. Diskutovati o problemu tzv. "Sedamnaestog jezera" u naselja Rastovača unutar Nacionalnog parka "Plitvička jezera" i povezanosti podzemnih vodenih sistema sa našim izvorištem "Klokot" sa kolegama iz Hrvatske otvora mogućnost međudržavne suradnje i zajedničkog djelovanja u cilju rješavanja problema. Učešće su uzeli profesor Fakulteta zdravstvenih studija, doc.dr. Adnan Ćehajić, asistenitica Minela Žapčević, te studentice treće godine Odsjeka za sanitarno inženjerstvo, Ahmedina Hodžić i Almina Kudić. Rad na ovu temu rezultirao je uključivanje naučnika iz Hrvatske i diskusiju u cilju iznalaženja i provođenja rješenja ovog sanitarno-ekološkog problema. Pored ovog naučno-istraživačkog rada, ekipa iz Bihaća je predstavila još jedan međudržavni sanitarno-ekološki problem, na temu problema nesanitarnog odlagališta otpada u Velikoj Kladuši. Rad na ovu temu rezultirao je uključivanje naučnika iz Hrvatske i diskusiju u cilju iznalaženja rješenja. Sve s ciljem uključivanja nadlažnih organa iz Hrvatske ukazivanjem na ugroženost izvora pitke vode „Klokot“, te iniciranjem zaštite ekosistema Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ kao i rješavanje ovog međudržavnog sanitarno-ekološkog problema, jer okoliš ne poznaje granice, a zajedno smo svakako jači.


Info blok